Je staat stil als een achterop komende auto u te laat ziet en u van achteren aanrijdt. Als u hierdoor wordt doorgedrukt op uw voorganger, dan ontstaat er een kettingbotsing. Bij deze achterop aanrijding kunt u letsel oplopen.
De belangrijkste klachten die u als gevolg van een kettingbotsing op kunt lopen zijn whiplash symptomen. Maar wat zijn de whiplash eigenlijk en wat kun je hieraan doen. En als je schade lijdt door whiplash klachten, welke letselschade bedragen komen er dan voor een vergoeding in aanmerking?
Wat is een whiplash?
Van een whiplash wordt gesproken als de nek heel hard van voren naar achteren wordt geslingerd. Deze beweging lijkt op de beweging van een zweep die heen en weer wordt geslingerd. Vandaar dat het woord whip (zweep) in de naam whiplash zit.
Een whiplash komt veel voor in het verkeer en dan met name na een achterop aanrijding. De bekendste voorbeelden van een aanrijding van achteren zijn de kettingbotsing en de kop-staart botsing.
Letsel als gevolg van een whiplash
Omdat bij een aanrijding van achteren het hoofd en de nek hard naar voren en naar achteren wordt geslagen, komt er veel druk op de nek te staan. Dit kan voor diverse klachten zorgen, ook wel whiplash klachten of whiplash symptomen genoemd.
Als gevolg van de whiplash symptomen kan er ernstig letsel ontstaan. De bekendst is uiteraard letsel aan de nek. Maar er zijn meer whiplash symptomen die het gevolg kunnen zijn van een kettingbotsing:
- Schouderklachten
- Rugklachten
- Hoofdpijn
- Concentratieproblemen
- Geheugenproblemen
Letselschade als gevolg van whiplash letsel
Als gevolg van whiplash kun je schade lijden. Schade als gevolg van letsel wordt letselschade genoemd. Letselschade bestaat uit diverse schadeposten. Deze zijn onder te verdelen in 2 hoofdgroepen, materiële schadeposten en immateriële schade. Deze laatste schade wordt ook wel smartengeld genoemd.
Onder materiële letselschade vallen alle kosten die gemaakt worden na bijvoorbeeld een aanrijding. Het kan dan gaan om medische kosten, reiskosten, kosten voor overname van huishoudelijke taken, onderhoudskosten van uw huis en/ of tuin en andere kosten die u als gevolg van het ongeluk moet maken.
Naast kosten is er ook sprake van schade door een whiplash. De belangrijkste schadepost is hier wel het verlies aan verdienvermogen oftewel de inkomensschade als gevolg van een aanrijding of ander schade- evenement. Maar ook een studievertraging valt onder de schadevergoeding die u na een ongeluk kunt claimen op de aansprakelijke partij of diens letselschade verzekeraar.
Wat is smartengeld?
Naast alle kosten en schadeposten die het gevolg kunnen zijn van een ongeluk, is er bij whiplash symptomen ook recht op een smartengeldvergoeding. Smartengeld is een vergoeding voor alle niet op geld te waarderen gevolgen van een ongeluk. Denk hierbij aan pijnklachten zoals nekpijn, maar ook aan angstklachten zoals verkeersangst door een aanrijding en verdriet en psychische klachten.
Is u een ongeluk overkomen en heeft u hieraan letsel of klachten overgehouden? Dan is er altijd recht op een vergoeding aan smartengeld, zowel bij licht letsel als bij zwaar letsel en blijvend letsel.
Smartengeld berekenen doen we met behulp van de smartengeldgids, een bundeling van letselschadezaken uit de praktijk waarin een smartengeldvergoeding is toegewezen.